zaterdag 13 september 2008

Huis

We hebben een huis! (Wel onder voorbehoud, want niks is zeker totdat er getekend is...) Het is een een benedenverdieping geworden van een huis in Mevasseret, een stadje vlakbij Jeruzalem. Het is er rustig en groen, met de school voor Jarden om de hoek, en met Jeruzalem op 20 minuten afstand, dus eigenlijk hebben we een Amstelveen in Israel gevonden. We hebben er maar 2 keer voor naar Jeruzalem op een neer hoeven rijden. De eerste keer voor niks: anderhalf uur en een file getrotseerd voor een kelder zonder daglicht en open ruimtes. De huisbazin praatte er mooi omheen en vond dat de ramen onder de grond, die op een muur uitkeken, toch echt genoeg licht binnen lieten en dat de open ruimtes geen belemmering zouden zijn voor slapende kinderen in de slaapkamer met tegelijk tv en bezoek in de woonkamer. Dat ze het durfden te verhuren! Binnen een week ben je gillend gek.

De dag daarna toch nog maar een keer proberen, ditmaal via een makelaar, die wel een maand huur vraagt, maar dan weet je in ieder geval dat iemand heeft gekeken en weet of dit enigszins aan je wensen voldoet of niet. En het was raak. De eerste woning is leuk, met een tuin voor onszelf en 3 slappkamers, maar met een te kleine woonkamer. De 2e woning is een benedenverdieping, met een trapje naar beneden, een halletje waarop de 2 slaapkamers en de badkamer uitkomen en die rechtdoor leidt naar de open woon/eetkamer en keuken. Rondom het huis is een tuin en, ook niet onbelangrijk na de catacombe die we dag daarvoor zagen, overal ramen, dus veel licht. En, het zal ook niet waar zijn, de huisbaas die boven woont met vrouw en 2 oudere kinderen, spreekt Nederlands! Hij heeft een paar jaar in Nederland in Wageningen gestudeerd en werkt nu voor de Israelische overheid als bodemdeskundige. Leuke mensen die het prima vinden dat we de tuin gebruiken en meteen aanbieden dat hun dochters het leuk zouden vinden om op te passen. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen! Het was even aftasten in het begin, omdat de huisbazin wat gereserveerd was: even kijken wat we in huis halen. Maar na een poosje kwam er een warme vrouw tevoorschijn en hebben we lang zitten praten. Deze week wordt alles rondgemaakt, als het goed is, met 2 mensen die borg voor ons moeten staan, en kunnen we uiterlijk 1 oktober in ons eigen huis!

Voor Jarden is er een goede school vlakbij ons huis, dus daar zijn we al uit, maar voor Boaz is het nog even zoeken. We zijn de dag nadat we ons huis hadden gevonden weer naar Mevasseret gereden om 2 misjpachtonim te bekijken, een soort oppasmoeders met maximaal 5 oppaskinderen en 1 maon, een creche. Bij de eerste misjpachton waren we bij binnekomst het liefst meteen weer omgedraaid. We kwamen een kleine kamer binnen met vieze kleden op de grond, waar 3 kinderen ons met betraande ogen aankeken. De oppasmoeder probeerde er nog iets moois van te maken: ze zijn allemaal aan het wennen en natuurlijk zitten ze hier niet de hele dag, we gaan ook op het balkon en we doen muziek eens in de week. Nee, bedankt, hier wil je je kind niet achterlaten. De tweede misjpachton was veel beter, een leuke vrouw, die alles goed in de hand leek te hebben en enthousiast was. Toch wilden we ook nog bij creches kijken om te zien hoe het er daar aantoe ging en of er plek zou zijn. De creche was ook oké op het eerste gezicht, maar ik mis toch wel de rust en het overzicht van de creche in Amstelveen... Volgens mij moeten ze mij daar ook een paar wendagen geven. Er is op dit moment geen plek op de creche, de 2e misjpachton is nog een optie. Maar we hebben nog tijd. Benjamins werk begint pas eind oktober ivm de feestdagen van 30 september tot 22 oktober (Rosj HaSjana-Joods Nieuwjaar, Jom Kipoer-Grote Verzoendag, Soekot-Loofhuttenfeest en het eindigt met Simcha Tora-Vreugde der Wet) en ik heb tot nu toe nog geen baan gevonden. Wel word ik van alle kanten geholpen door vrienden en vriendinnen en door hun vrienden en vriendinnen. Dat is wel geweldig hier: iedereen probeert een handje te helpen en niemand is te beroerd de baas aan te spreken om te vragen of er werk is voor een Nederlandse dame die nieuw is in Israel. Ik reageer op veel dingen, maar heb tot nu toe nog geen reactie gekregen. Elke dag check ik mijn mail in de hoop dat ik een positief bericht heb ontvangen. Dan duurt de tijd toch wel erg lang, ook al kan ik niet verwachten dat er binnen een week wordt gereageerd op mijn sollicitatie. Gewoon doorzoeken dan maar.

3 opmerkingen:

Roelie zei

Nou da's dus een heel verhaal. Leuk om te lezen: vlotte stijl + je ziet het vóór je: catacombes; vuile vloerkleden met huilende kinderen.
Fijn om te lezen dat jullie het goed met je nieuwe huisbaas en bazin kunnen vinden. Met daarbij nog 2 oppasdochters:m lijkt me goed.Voor ons natuurlijk ook een geruststelling.
We wisten er natuurlijk al een hoop van, omdat je via de msn +webcam al een hoop hebt verteld.

Nou spreken en "zien"elkaar spedig wel weer.

Pa en moe

Bicyclemark zei

Ill send you email with a positive reaction. Maybe that will help for now!

Evelyn zei

Hallo Israel,
Erg fijn dat jullie huis + school + baan voor Ben + evntueel oppas hebben geonden en dat er ook een verblijfsvergunning voor de immigrante is. Nu Nu nog een 2e baan vinden dus, maar dat zal ook wel lukken.
Ik ben nog steeds aan het proberen om mijn huisje te verkopen, lukt nog niet echt, maar dat komt ook nog wel. Heb nu lekker 2 weken vakantie, ben vooral bij de manege te vinden met paard Impario en nog 2 andere ponys en een paard van 3 jaar dat ingereden moet worden, kan mijn lol dus wel op. De 2 ponys heten Kay en Kala, het paard Ramses (moet iedere keer aan jou cavia Rasmus denken!).
Veel plezier met de hele feestdagen periode, wel lekker, ben je lekker lang vrij van je werk dan.
Ik ga dit week end naar Anne in Normandie en waarschijnlijk het weekend daarna naar NL, Arend en Rolina gaan trouwen, dus dat wordt weer een aantal kmeterjes heen en weer tuffen met de auto!
Afgelopen vrijdag naar een show met paarden (ja, what else!) geweest in de tuinen van de chateau de Versailles, ze hadden de decors van het chateau goed gebruikt, de show op zich was wel leuk, erg appart en contemporain met jammer genoeg langdradige stukken, maar de acties met de paarden was geweldig. Gisteren naar de film Mirrors (met Keiffer Sutherland), een beetje griezelig, vooral met al die geluidseffecten als je er niet op zit te wachten en dan sta je dus rechtop in je bioscoopstoeltje!
Krijg de komende tijd weer een stroompje bezoekers, in oktober eerst Ineke en René en daarna Jan met de kids, in november Peter en Marleen met vrienden en in totaal 4 kinderen, dus komt nog wel even goed uit dat ik nog niet kleiner woon.
Nou, de groetjes van je franse zus en tot schrijfs.