dinsdag 2 september 2008

School

Jarden gaat naar school! Maandag is ze voor het eerst gegaan en ze vindt het leuk, gelukkig. Jarden gaat naar een school ver bij de plek waar we nu wonen vandaan, omdat we haar hadden aangemeld bij een school in de buurt van het huis waar we dachten te zullen gaan wonen. In Israel ben je gebonden aan een bepaalde school die in de wijk staat waar je woont. Drie dagen voor de school begon hebben we Jarden bij de gemeente aangemeld en de dag voor school begon (zondag is hier een gewone werkdag, vrijdag en zaterdag zijn vrije dagen) zijn we naar Jardens school gegaan om haar aan te melden. Geen probleem! De directrice heeft Jarden laten zien in welke klas ze komt, een halfronde klas met het alef-bet (alfabet) op het bord en dolfijnengordijnen voor de ramen, en heeft verteld wie haar juf wordt en wat ze voor de lunch mee naar school kan nemen. De schooldagen zijn zondag tot en met donderdag van 8 tot kwart voor 1 en vrijdag van 8 tot 10 voor 12. Zes dagen naar school! Maar dan wel wat korter dan in NL.

We kregen ook een lijst mee van spullen die ze nodig had voor school. Dat werd dus op zondag op stap...samen met de rest van Israel die op die allerlaatste dag besloot alles in te slaan. De winkels in Israel zijn wat betreft de hoge verwachtingen van service en het niet zo nauw nemen met de rij al heel anders dan in Nederland, maar die dag was het echt een gekkenhuis. Mensen roepen door elkaar heen om geholpen te kunnen worden en verdrukken elkaar bij de kassa. Natuurlijk staan er ook altijd een paar kinderwagens midden in het gangpad en het grappige is: niemand doet hier moeilijk over. Uiteindelijk hebben Ben en Jarden de spullen weten te bemachtigen, terwijl ik bij de ingang onder de airco probeer droog te blijven-wat een hitte-Boaz af en toe wat eten geef, en een vader uitleg wie Barbie is en wie Bratz. Maar we zijn nog niet klaar: er moeten shirts gekocht worden met het schoollogo, wat alle kinderen naar school aandoen. Een soort van uniform, maar dan veel milder. Benjamin heeft drie uur in de rij gestaan om drie shirtjes te bemachtigen. Omdat het zo druk was heeft degene die het logo er ter plekke voor je opplakt waarschijnlijk niet goed opgelet, dus het logo van Jardens eerste shirt brokkelt er op de eerste dag al af. Nou ja, we gaan binnenkort waarschijnlijk toch verhuizen, wat een andere school betekent, dus hier moeten we het dan maar even mee doen.

Jarden heeft een enorme schooltas gekregen van haar opa en oma hier. Dat is nodig omdat de kinderen elke dag de boeken en schriften mee naar school moeten nemen, net als op de middelbare school in NL. Jarden heeft taal, rekenen, wereldkennis, geometrie, tora les, topografie, muziekles en sport op school, we hebben een rooster gekregen zodat we kunnen zien welke spullen ze elke dag mee naar school moet nemen. Ze heeft ook meteen huiswerk, niet veel, maar elke dag een beetje. Ivriet schrijven en lezen oefent Benjamin elke dag met haar, omdat ze hier natuurlijk wat mee achterloopt. Dat vindt ze wel vervelend, "Ik ben aldoor de laatste als we iets op moeten schrijven". Heel logisch voor ons, maar voor Jarden, wiens sterke punten lezen en taal zijn, is het wel even slikken. Gelukkig is ze apetrots als ze na een uur geconcentreerd studeren met Benjamin al veel letters goed en best snel kan schrijven. Gelukkig heeft ze een leuke klas met een lieve en goede juf, bovendien heeft ze al vriendinnen gemaakt, dus dat komt wel goed met haar.

3 opmerkingen:

Evelyn zei

Lijkt een beetje op het systeem als in Frankrijk die schooltas en al die boeken en schriften elke dag meenemen plus huiswerk. Wel erg slecht voor de kinderen die hierdoor dus vaak vergroei problemen krijgen, oa rug door die zware tas. Maar eh, waar wonen jullie nu dan? Nog steeds bij Bens ouders en waar is Jardens school dan? Heb op google earth gekeken hoe het er topografisch uitziet in Israel, want ik kon al die steden eerst niet echt plaatsen.
Hoop dat het allemaal goed gaat als Jarden weer van school EN woonplaats veranderd, maar ze past zich geloof ik wel goed aan, maar een beetje moeilijk dus omdat ze al de regeltjes, de taal, gewoontes, etc van dit land niet zo goed kent als die van Nederland en daar nu dus met de neus opgedrukt wordt. Maar daar komt ze ook wel weer doorheen, maar haar kenende idd, niet echt gemakkelijk, maar met veel uitleg komt ze er wel. Geef haar maar een dikke kus van mij en ik heb nieuwe fotos van Impario op mijn facebook gezet, vind ze misschien wel leuk.
Ik moet trouwens ook weer in de rijen hier binnenkort, want mijn carte de séjour is verlopen en dat had ik niet in de gaten, dus ik kan weer opnieuw beginnen....ZUCHT... Deze keer in Melun, een aantal jaren geleden was dat in Bobigny, weet toch wel wat leukere dingen te verzinnen om mijn tijd door te brengen, maar ja, moet dus ook gebeuren.
Dikke kus aan iedereen en tot schrijfs
Evelyn

ank zei

Hallo allemaal,

net jullie verhaal gelezen en het leest als een spannend boek, je kunt het tzt wel uitgeven Saskia!
Fijn dat Benjamin al een baan heeft gevonden en heb je nu een uitgangspunt.De rest volgt wel.Toch... petje af voor jullie en de manier waarop je alles klaarspeelt! Kinderen passen zich snel aan.Hopelijk vinden jullie nu ook gauw een huis zodat je je lekker kunt settelen en je thuis kunt voelen.Het woord "saai"komt niet in jullie woordenboek voor!
Hier in Turkije is het ook ERG warm 34gr,gelukkig is het zwembad vlakbij. Mert is blij dat opa en oma er weer zijn.Hij is groot voor zijn 2,5 jr. Hij begint al zo leuk te praten zowel in het Turks als in het Nederlands.Hij weet precies in welke taal hij tegen wie moet spreken; boeiend om te zien.
Jullie succes met alles; vooral rustig blijven en je zult zien dat het allemaal goed komt..
Veel liefs uit Turkie van ons allen, Ank

Ingrid zei

Lieve Jarden,

ik vind het nog steeds niet leuk dat je bent verhuisd. Op Kids Palace mis ik je heel erg, de donderdagetentjes waren dan ook errug gezellig!

Maar er zijn ook leuke dingen: we hebben een konijn (Piepiep) en ik mag volgende week al proefzwemmen voor mijn C! De Middenbouw - bij juf Kirsten en juf Jacqueline - is ook erg leuk.

Dag lieve Jarden, succes op school.

knuffel van Julia

P.S. de mail ligt er uit, vandaar op deze manier