vrijdag 22 april 2011

Dagjes Uit

Het is Pesach vakantie en dat betekent dat alle toeristische attracties, hotels en vakantiehuisjes vol zitten. Veel mensen hebben vrij, scholen en creches zijn dicht en thuis zitten is voor de meeste mensen geen optie omdat kinderen en het gebrek aan gevarieerd voedsel dit onmogelijk maken. Veel mensen eten deze week geen produkten met gist, om de uittocht van de Joden uit Egypte te herdenken. De uittocht moest zo snel gebeuren dat er geen tijd meer was om het deeg voor het brood te laten rijzen. Uit solidariteit eet de gelovige Jood trouw een hele week matzes. Ik moet er niet aan denken: de hele dag alleen maar kauwen op die droge, smakeloze matzes, die door het beleg of het verwerken in allerlei gerechten ook nog een slap en zompig worden.

Terug naar de titel van dit stukje: Dagjes Uit. Heel Israel loopt deze week dus uit om een leuke invulling voor de dag te vinden. En omdat we geen zin hebben om met z'n duizenden, zij aan zij, onze vrije dagen door te brengen en daar ook nog eens handen vol geld aan uit te geven, heeft manlief een website gevonden waar allemaal uitjes voor niks op te vinden zijn die op het eerste gezicht niet tot de meest spannende uitstapjes gerekend kunnen worden, maar na twee dagen testen wel als erg geslaagd bestempeld kunnen worden!

Gister reden we naar Risjon LeTsion, waar we eigenlijk alleen komen omdat het onze favoriete strandplaats is en omdat ze daar 2 grote winkels met lekker veel niet-kosjer eten hebben. Maar deze keer sloegen we voor het strand af naar links. Dezelfde weg leidde ook naar het pretpark, waar alle auto's voor en na ons afsloegen. Wij reden ineens heel eenzaam in het duinlandschap door naar onze bestemming: de rioolwater zuiveringsinstallatie. Het klinkt gemeen, dat wij onze kinderen met het uitzicht op de achtbaan verder vervoerden naar een stinkende put, maar het was echt een geslaagde dag.

Bij de ingang stond Dan Chaschan (Dan de Spaarder) ons al op te wachten, de mascotte van een van de grootste banken van Israel, die de gratis uitjes voor deze vakantie sponsort. Boaz en Jarden waren meteen verliefd op de man die in zijn pluche pak de kinderen vermaakt, terwijl hij om de paar seconden zijn opgezette hoofd bij moet stellen om de kinderen te kunnen zien. Tijdens de begeleide rondleiding wordt uitgelegd dat deze installatie de grootste in de wereld is. Omdat het verboden is om rioolwater in de zee te lozen, wordt alles via het riool naar de waterzuiveringsinstallaties vervoerd. Daar wordt eerst het water gefilterd, van groot afval en vet gescheiden en daarna wordt het in grote bassins door bacterien "schoongevreten". Uiteindelijk wordt het water door een laag zand gefilterd waarna het de kwaliteit van drinkwater heeft. Omdat de regering niet toestaat dat het als drinkwater wordt hergebruikt, wordt het gebruikt voor het bewateren van de landbouwgronden in de Negev woestijn. Wij zijn helemaal onder de indruk en ook trots: wat een geweldig systeem!

Bij het eindpunt van de rondleiding zien we dat er zich een grote rij vrachtauto's vormt bij het startpunt van de rioolwater zuiveringsinstallatie. Ik vraag aan een van de chauffeurs of Boaz bij hem in zijn vrachtauto mag zitten, ik geloof niet dat er iets is wat Boaz liever zou willen. Het mag en Jarden klimt er ook bij. We vragen aan de chauffeur waarom ze hier in de rij staan en hij zegt dat ze komen om melk weg te gooien. Waarom? Is het niet goed meer? Nee, zegt de chauffer, omdat er 2 feestdagen achter elkaar zijn, en iedereen verse melk wil drinken, kan de melk niet bewaard worden en moet het weggeggooid worden. Deze ochtend nog vers van de koe en linea recta naar het riool. Dat is nog eens verspilling... Wij proberen nog een praktische instant oplossing te bedenken en opperen dat de melk toch ook ingevroren of tot poedermelk omgevormd kan worden? Maar nee, dat deed de rij vrachtauto's met miljoenen liters melk niet direct omdraaien.

Vandaag stond de botanische tuin in Jeruzalem op het lijstje. Vroeg in de ochtend gingen we op weg. Manlief bleef thuis om te studeren, dus natuurlijk een paar keer - maar niet hopeloos - fout gereden. Gewoon, een paar keer de verkeerde weg ingeslagen. Bij binnenkomst van de tuin komt ons een zee van kleuren tegemoet: alles staat in bloei. We lopen het pad af en Boaz wordt meteen aangetrokken door bruggetjes, stenen om op te klimmen en bloemen om aan te ruiken. Af en toe moet ik hem streng toespreken omdat hij in een onbewaakt ogenblik met een stok in de bloemen slaat of een steen laat vallen in een delicaat vijvertje in de tropische tuin. Het is natuurlijk ook niet te rijmen: de ontdekkingsdrang van een jongetje van 3 en de strenge regels die hij krijgt opgelegd - terwijl hij laatst nog wel stenen in het water mocht gooien en met stokken in het gras mocht slaan. Maar dat was bij de plaatselijke overgebleven waterplas en het uitbundig groeiende onkruid naast de deur. Dit is wel even iets anders.

Jarden maakt foto's en filmpjes voor oma en opa in Nederland, omdat die zo van bloemen houden en om ze toch een beetje mee te laten genieten van de pracht in de tuin. In de tropische kas zie ik voor het eerst hoe een ananas groeit en leer ik dat je vleesetende planten niet aan mag raken omdat ze dan kunnen sterven. Terwijl we langs de meest bijzondere plantsoorten lopen in de kas barst ineens een onweersbui los en als we naar buiten gaan zijn de bloemen bedekt met grote druppels. We lopen naar de uitgang en als ik aan Jarden en Boaz vraag of ze het leuk vonden, roepen ze allebei: JA! Gelukkig, weer een geslaagde vakantiedag. Eens kijken wat er nog meer op het programma staat, we hebben nog een paar dagen voor de boeg.

Foto's Riool Zuivering


Foto's Botanische Tuin


Filmpjes:
Dansen met Dan Chaschan
Stinkrivier
Stinkrivier vervolg
Verspilde Melk
De Botanische Tuin door Jarden
Bloemen voor Oma van Jarden Deel 1
Bloemen voor Oma van Jarden Deel 2
Voor Opa en Oma & Alle Liehebbers van Bloemen - van Jarden

1 opmerking:

Nicky Samsom zei

Cool blog. Leuk om wat van je leven te lezen.
Die uitjeskabouter lijkt overigens verdacht veel op het la chouffe ventje.