maandag 4 juli 2011

Metamorfose

Jarden is een kameleon. In het dagelijks leven kleedt ze zich als elk 9-jarig meisje in Nederland en Israel. Een gedeelte van haar familie in Israel is Chassidisch (Joods ultra-orthodox) en de meisjes daar dragen ook wat elk Chassidisch meisje over de wereld draagt. Tussen beide kledingstijlen ligt alleen wel een wereld van verschil. Jarden heeft zich in de afgelopen jaren aangeleerd hoe ze feilloos tussen beide kledingstijlen kan wisselen.

Even een korte inleiding. De basisscholen in Israel zijn in juli en augustus gesloten en dat betekent dat veel ouders hun kinderen naar zomerkamp sturen. Jarden gaat naar een sportzomerkamp bij de universiteit, maar pas vanaf eind juli. Tot die tijd is het je creativiteit gebruiken om je kind een leuke vakantie te geven en zelf ook nog te blijven werken. Jarden was al een dagje met mij mee naar mijn werk (eindelijk zonder commentaar en zelfs met toestemming van moeders de hele dag spelletjes spelen en filmpjes kijken op de computer) en vandaag wilde ze alleen thuis blijven. Was ik nog bang dat ze de hele dag op de bank televisie zou liggen kijken, tegen 9 uur belt ze me op om te zeggen dat haar vriendin al bij haar thuis is afgezet en dat ze samen zullen spelen de hele dag. In de loop van de middag belt ze op om te melden dat ze nu naar het huis van haar vriendin lopen om verder te spelen. Geweldig, negen jaar en zelf al van alles kunnen regelen.

In de middag krijg ik een telefoontje van Roechama, mijn Chassidische schoonzus, om te vragen of Jarden bij hun komt. Morgen gaan ze naar een pretpark en ze willen ook graag dat Jarden meegaat. Roechama woont, zoals het een echte Chassied betaamt, met man en 6 kinderen in Bnej Barak - een compleet Chassidische stad in het centrum van Israel. Hier gaan op vrijdagavond de hekken op straat om verkeer van buitenaf buiten te houden om zo de sjabbatregel 'geen autorijden' te eren. In Bnej Barak loopt iedereen: jongens en meisjes, mannen en vrouwen, met de armen, benen en voeten bedekt en kun je aan de, voor de leek minieme, verschillen zien bij welke rabbijn iemand hoort. Mijn schoonfamilie is helemaal oke met de kleding- en levensstijl van ons gezin en Jarden voelt zich dan ook thuis bij haar tante, oom, neefje en nichtjes in Bnej Barak, ook in haar eigen kleding. Maar zodra ze in Bnej Barak op straat loopt met haar korte broek en t-shirt, voelt ze zich erg bekeken - en dat verbeeldt ze zich niet. Een meisje in een broek en met korte mouwen op slippers, dat is in Bnej Barak net zoiets als een vrouw in een allesbedekkende burka op het strand. Jarden doet daar gelukkig absoluut niet moeilijk over en begrijpt wat haar te doen staat: transformeren. Broekje, t-shirt en slippers uit en jurkje met lange mouwen shirt, lange sokken en schoenen aan. Een absolute metamorfose van buiten, om de blikken van de mensen te voorkomen, maar Jarden blijft lekker Jarden van binnen.

En zo ging ze vandaag dus voor het eerst helemaal alleen met de bus naar Bnej Barak. Bij ons thuis had ze zichzelf al in een Chassidisch meisje omgetoverd en op weg naar de bus voelde ze zich nu juist bekeken omdat ze ineens opviel in onze niet aan geloofsregels onderworpen woonbuurt. Hup, in de bus, tas op schoot, portemonee in de hand, telefoon om de nek en mama, na wat instructies aan de buschauffeur te hebben gegeven, weer op straat. Ze keek niet eens even op toen de bus optrok naar bestemming Bnej Barak. Onderweg hebben we het arme kind natuurlijk veel te vaak gebeld om te vragen of alles goed ging. Of we haar alsjeblieft met rust wilden laten, want we maakten haar gek, was haar boodschap aan ons na 5 telefoontjes. Coordinatie met schoonzus, dat ze op tijd bij de goede halte zou staan, en daar was dan het bevrijdende telefoontje: "ze is bij ons!" Nou, da's weer een mijlpaal in de geschiedenis van 'Jarden wordt groot'. Ze vloog al een paar keer alleen naar Nederland, maar dit was minstens net zo spannend.

Applaus voor onze dochter die dit toch allemaal maar zonder angst doet, elke keer klaar voor een nieuwe stap naar haar onafhankelijkheid!

Foto: Jarden is klaar voor Bnej Barak!

1 opmerking:

Ruben zei

Geweldig hoe kinderen groot worden. Geweldig hoe je haar het vertrouwen geeft wat ze verdient! Ik ben erg onder de indruk.

Groet, ook aan Ben, Ruben.