woensdag 13 mei 2009

Familiebezoek

Sinds 22 april is mijn hele familie op bezoek geweest, eerst mijn ouders, een par dagen daarna kwamen Marleen en gezin en als laatste kwam Evelyn. We hebben een week met z'n allen samen doorgebracht en veel gezien en gedaan. Het was ontzettend goed en gezellig om iedereen hier te hebben en de tijd gaat dan naturlijk veel te snel. Ik zal later verslag doen van wat we allemaal hebben gedaan, maar foto's zeggen ook al veel.

Nachal Alexander, een rivier waarin veel zoetwaterschildpadden en otters zwemmen. Op deze dag was het een nationale feestdag en veelmensen trokken erop uit om te gaan picknicken, op z'n Israelisch natuurlijk, dus het halve huis mee, met tent, barbecue, veel eten, speelgoed voor de kinderen, kleden en de auto ernaast, zodat de muziek lekker hard kan (zelfs, of juist vooral, op het stilste plekje wil een rasechte Israeli lawaai aan z'n hoofd).


Dezelfde dag zijn we naar Caesarea gegaan, een van de eerste kunstmatig aangelegde havens, gebouwd door Herodes in 22 voor Christus. In de haven van Caesarea zijn nog veel restanten van de haven zelf, verschillende gebouwen, een paardenrenbaan, waar ook gladiatorspelen werden gehouden ter vermaak van het volk, en een amfitheater te zien zijn. Na de regeerperiode van Herodes is Caesaria door veel andere volken veroverd en opnieuw opgebouwd, telkens werd op de plek waar van oorsprong een synagoge stond, het heilige huis van de nieuwe bewoners gebouwd, zodat er o.a. ook een tempel, moskee en kerk hebben gestaan. Meer informatie is te lezen op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Caesarea_(Maritima).


Peter en Marleen, Milo en Ymke kwamen een dag voor Evelyn aan, en zodra we compleet waren, gebon het echte werk. De oude stad van Jeruzalem moest natuurlijk bezocht worden, met de klaagmuur (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Klaagmuur, de Al-Aqsa moskee (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Al-Aqsamoskee, de Heilige Grafkerk (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Heilige_Grafkerk - de stad loopt over van de vele historische en religieuze belangrijke locaties - en de Arabische markt natuurlijk. Ergens op een terrasje lekker falafel met groente, salade en brood gegeten en daarna uitgeput weer terug naar huis. Niet veel foto's van de oude stad zelf, voornamelijk heb ik de familie op de foto gezet, had ik meer oog voor...


De volgende dag zijn we richting de Dode Zee gereden, een mooie rit door de woestijn en enorm eind langs de Dode Zee zelf, met aan de ene kant de bergen en aan de ander kant de zee en de bergen van Jordanie. Eerst zijn we naar Massada gereden, een burcht boven op een enorme rots in de woestijn gebouwd. Weer speelde Herodes een belangrijke rol: hij heeft een muur om het enorme terrein bovenop de berg laten bouwen, zo'n 600 bij 300 meter. Massada is ook vooral bekend om het tragische verhaal dat zich af heeft gespeeld tijdens de Joodse Revolutie. Na de verwoesting van de tempel in Jeruzalem, trok Eliezer Ben Zair samen met een grote groep mensen naar Massada om zo weerstand te bieden tegen de Romeinen. Toen bekend werd dat de verdediging niet langer stand kon houden, heeft de bevolking massaal zelfmoord gepleegd, om zo niet in handen van de Romeine te vallen en tot slaaf gemaakt te worden. Zie ook: http://www.parks.org.il/ParksENG/company_card.php3?CNumber=853401.


Na Massada zijn we op de weg terug naar Jeruzalem gestopt bij het strand van Ein Gedi, zodat de liefhebber in de Dode Zee kon drijven. Marleen, Evelyn en Jarden waren de enige die zich in het water waagden...


De volgende dag zijn we wat dichter bij huis gebleven, en daar is ook genoeg te beleven, zoals de dierentuin van Jeruzalem. Voor papa hadden we dit keer een rolstoel gehuurd, zodat hij zich niet met een kruk door de hele dierentuin hoefde te slepen. In februari is hij geopereerd aan zijn heup en hele stukken lopen is nog moeilijk. Het was erg rustig in de dierentuin, gelukkig, dus we konden alle dieren op ons gemakkie bekijken.


Shoresh, het plaatsje 10 minuten rijden vanaf ons huis. Hier verbleef de hele familie (behalve Evelyn, die sliep bij ons op de bank).

Geen opmerkingen: